[01] Jak rozebrać tylną klapę aby dostać się do wkładki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mati93pmi
    Classic
    • 2015
    • 19

siemi1 AutoColorShift

najpierw zadzwoń bo Sławek kręci się po mieście
  • endless
    Drive
    • 2013
    • 67

Witam

Mój kłopot jest dosyć nietypowy, właściwie zaczęło się od tego, że co jakiś czas zdarza się, że jak zamknę auto przyciskiem na kluczyku to później nie mogę go otworzyć tzn. jak naciskam otwieranie na pilocie to samochód nie reaguje a jak próbuję otworzyć kluczykiem w drzwiach to tylko słychać jak coś tam przeskakuje ale auto się nie otwiera. Zwykle po jakichś pół godziny kombinacjach typu wyjmowanie i wkładanie baterii do kluczyka itp. marsjańskich kombinacjach auto się jakimś cudem otwiera. Nie wiem co jest grane ale postanowiłem zreanimować mój zamek klapy tylnej, tą wkładkę aby móc choćby przez bagażnik dostać się do auta, jak kiedyś znowu zastrajkuje. U mnie do tej wkładki klucz wchodzi w 3/4 i dalej nic dlatego postanowiłem ją wyjąć coby może poczyścić i zreanimować ją, czy to dużo roboty, jak to rozebrać i czy ją się w ogóle da wyjąć?

Komentarz

• samtech84
      Elegance
      • 2008
      • 988
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Spróbuj potraktować na początek np. Wd-40 jak nic nie z działa dopiero rozbierz. Aby się do niej dostać trzeba zdjąć plastik od wewnątrz klapy.

Komentarz

• aniol
        RS
        • 2012
        • 5228
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

endless, Musisz zdemontować plastikową osłone od wewnątrz.Wkładka jest zabezpieczona taką prostokątną blaszką z wycięciem w środku.Po wyjęciu zabezpieczenia wkładka wychodzi na zewnątrz.Ale bardzo często jest tak że wkładka(tuleja w której siedzi)jest zapieczona w zamku i trzeba wyciągnąć cały zamek
        http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• endless
          Drive
          • 2013
          • 67

Dzięki panowie "dobrałem" się do niej. Fakt blaszka zapieczona i cały zamek wyjąłem, teraz czeka mnie żmudne czyszczenie

Komentarz

• aniol
            RS
            • 2012
            • 5228
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

endless, Ja u siebie jak robiłem to tydzień zamek leżał w nafcie tak żeby wkładka była zanurzona i puściło.Może ta rada coś ci pomoże.
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• zsolpyw
              Elegance
              • 2012
              • 897

Bez rozbierania sprobuj mocno zalac, polecam srodek Sonax z MoS2.
              WD40 dobry do rozruszania, ale ponoc przyspiesza korozje, wiec mechanizm trzebaby pozniej przeplukac rozpuszczlanikiem i psiknac jakims smarem.
              Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• endless
                Drive
                • 2013
                • 67

Dziękuję wszystkim za pomoc, zamek trzeba było cały wyjąć, był nie używany pewnie kilka lat i nieźle zaśniedziały i zapuszczony

Komentarz

Pracuję...